T +31 (0)172 422 455
E info@www.air-parts.com

Digitale multimeter

Een multimeter of universeelmeter is een meetinstrument waar elektrische grootheden mee gemeten kunnen worden zoals spanning, stroom en weerstand. Uitgebreidere multimeters kunnen vaak ook capaciteit, zelfinductie, frequentie, temperatuur, de doorlaatspanning van een diode en de stroomversterkingsfactor van een transistor meten.

Daarnaast is vaak een verbindingstester (continuity) aanwezig. Deze geeft een geluidssignaal als ruwe indicatie van een (goede) verbinding. Dit is handig om snel te kunnen werken waarbij niet naar de meter behoeft te worden gekeken.

Hedendaagse multimeters hebben meestal een digitale uitlezing (met een lcd). Vandaar de benaming digitale multimeter of DMM. De wat duurdere digitale multimeters kunnen automatisch de juiste schaal (meetbereik) of polariteit selecteren. Omdat voor sommige metingen (veranderende waarden van de te meten grootheid) een analoge meter beter en sneller te interpreteren is zijn sommige toestellen ook uitgerust met een ‘analoge’ schaal.

Digitale multimeters hebben een ingebouwde versterker en hebben daardoor het voordeel van een hogere ingangsimpedantie, zodat de te meten schakeling minder nadelig wordt beïnvloed door de meter zelf. Door de versterker kunnen deze meters ook vaak lagere spanningen en stromen meten.

Er bestaan multimeters voor gebruik op locatie (handheld) maar ook voor gebruik in het labo (benchtop). Deze laatste hebben meestal een hogere nauwkeurigheid en worden bijvoorbeeld gebruikt voor calibratie toepassingen.

Multimeters kunnen opgedeeld worden in verschillende groepen:

  • Analoge multimeters: multimeters met een naald
  • Automotive multimeters: multimeters voor werkzaamheden aan voertuigen
  • Bench multimeters: multimeters uitgevoerd als tafelmodel, geschikt voor vele toepassingen op de werkplek in laboratoria, onderwijs, etc.
  • Geavanceerde multimeters: meer functies en hoger meetbereik dan de standaard multimeters
  • Grafische multimeter: geeft golfvorm grafisch weer
  • Pocket multimeters: zeer compacte multimeters
  • Specialistische multimeters: multimeters met de hoogste veiligheidscategorie en/of met logfunctie of ontwikkeld voor zeer specifieke toepassingen
  • Standaard multimeters: multimeters uitgevoerd met de basisfuncties

Air-Parts BV kan voor elke toepassing de juiste meter voorstellen. Onze belangrijkste leveranciers zijn Fluke, Kyoritsu, Beha-Amprobe, GW Instek, Sonel en Uni-T.

Heeft u een concrete toepassing en wilt u advies over welke meter het meest geschikt is, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Onze specialisten helpen u graag verder.