Detechco en Air-Parts BV

Succesverhaal van high tech innovatie door samenwerking met meedenkende leveranciers.

In 2003 startte Huub Derks vanachter zijn keukentafel in Beringe het bedrijf Detechco – Gas Turbine Technologies. Na jarenlange praktijkervaring in complexe metaalbewerking wist Huub dat het eenvoudiger en gebruiksvriendelijker kan dan met de machines en technologie die tot dan toe werd gebruikt. Met creativiteit, gedrevenheid en gezond verstand realiseerde Huub zijn gouden idee: een wereldwijde innovatie op het gebied van elektrochemisch boren. Om het idee uit te werken tot een werkende machine, deed Huub beroep op andere techneuten uit de regio en kon hij rekenen op de kennis en ervaring van zijn leveranciers, waaronder Air-Parts BV uit Alphen aan den Rijn.

Detechco is een no-nonsense bedrijf. In het onopvallende bedrijfspand op het Beringse industrieterrein worden door een handvol zeer bekwame medewerkers high tech machines gemaakt. In het kantoor van Huub staat een schaalmodel van de Techco 4. De innovatieve machine waar het allemaal om draait. Elektrochemisch boren is een complexe metaalbewerkingstechniek waarmee koelgaatjes worden gemaakt in onderdelen van gasturbines. Een uitdagende opgave omdat het gaat om een harde metaalsoort dat moeilijk te bewerken is. Het feit dat er in Europa slechts een paar bedrijven zijn die dit kunnen, bewijst dit.

Huub verzamelde bekwame technici om zich heen, die hem begrepen en konden meedenken. Met zulke partners bouwde Huub zijn Techco 4. Met een globale schets en een duidelijk idee in zijn hoofd ging hij op zoek naar “praktijkjongens” die hem konden helpen bij het verwezenlijken van zijn plan. Zo kwam Huub in contact met Air-Parts BV.

Eén van de belangrijkste onderdelen van de Techco 4 is de stroombron. Dit is een gelijkstroom (DC) voeding die lage spanning en hoge stroom levert aan de elektroden die zorgen voor het elektrochemisch boren. Huub beschreef aan de sales engineers van Air-Parts zijn toepassing en zijn eisen die hij stelde aan de programmeerbare DC voeding. Op basis hiervan werd gezocht naar de meest geschikte oplossing. Dit gebeurde in samenspraak met een aantal door Air-Parts vertegenwoordigde fabrikanten en met de klant. Al snel werd gekozen voor de IPM-reeks van Kempower Oy, een Finse fabrikant van DC voedingen met veel ervaring in elektrochemische toepassing van hun producten. Na enkele geslaagde testen werd de IPM voeding als standaard gebruikt in de machines die Detechco leverde aan landen zoals Frankrijk, Duitsland en Amerika.

Toen in 2010 Kempower aankondigde dat zij stopten met de productie van de IPM voedingen, zijn de product specialisten bij Air-Parts onmiddellijk op zoek gegaan naar een geschikt alternatief. Dit hebben zij gevonden bij Dimex Powertech, een Belgische fabrikant gevestigd in Izegem. Air-Parts organiseerde enkele gesprekken met Huub Derks en Gunther Declerck , directeur van Dimex Powertech, om de ontwikkeling van een op maat gemaakte voeding in detail te bespreken en uit te werken. De klant sprak zijn vertrouwen uit en gaf opdracht om een prototype te ontwikkelen en te bouwen. Dit prototype werd tijdens de weinige momenten dat de testmachine vrij was, uitvoerig getest en goed bevonden. Daarna volgde het verder afstemmen van de technische details met betrekking tot aansturing en inbouw van de voeding. Het resultaat is een compacte behuizing die één op één uitwisselbaar is met de Kempower IPM voedingen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe Dimex voeding ook als vervanging kan gebruikt worden in bestaande installaties. Bovendien is het mogelijk om met de nieuwe voeding modulair te werken: door meerdere modules te gebruiken kan men het beschikbaar vermogen verhogen. Dit maakt het voor Detechco eenvoudig om zwaardere machines te bouwen. En het vergemakkelijkt eventuele herstellingen wanneer modules kunnen worden uitgewisseld.

Dankzij de kennis en klantgerichtheid van Air-Parts en Dimex Powertech, kan Huub zijn Techco 4 verder uitbouwen, zowel op technisch als op commercieel vlak. Gesteund door betrouwbare leveranciers ziet Huub veel kansen voor de toekomst.

Heeft u zelf ook een uitdagende toepassing en bent u op zoek naar een leverancier die u kan bijstaan met advies en technische oplossingen, aarzel niet Air-Parts te contacteren. Hun specialisten maken graag een afspraak met u.